Zgodovina

Oprema cestne mehanizacije, kot so izdelki za zimsko in letno čiščenje ter vzdrževanje cestnih in obcestnih površin, se v Ribnici proizvajajo že od leta 1969 dalje. Riko Ribnica je bil vodilni proizvajalec te opreme v bivši Jugoslaviji. Še danes , pa ni večjega cestnega ali komunalnega podjetja v državah, ki so nastale na prostoru bivše Jugoslavije, ki nebi uporabljala naših izdelkov. Enako velja tudi za podjetja za gradnjo avtocest in aerodrome.

RIKO RIBNICA d.o.o. je od leta 1993 povsem samostojno privatizirano slovensko podjetje, ki nadaljuje program proizvodnje opreme cestne mehanizacije. Pokrivamo večji del vseh slovenskih potreb in del izdelane opreme izvozimo tudi v sosednje države.

1881

Korenine Rika segajo v drugo polovico 19.stoletja (1881), ko je bila v Ribnici, zibelki slovenskega podjetništva, postavljena delavnica športne in medicinske opreme ter ostalih kovinskih izdelkov z imenom JOR. Z naraščanjem proizvodnje po prvi svetovni vojni je postala najbolj znana tovarna telovadnega orodja ne samo v Sloveniji ampak tudi na vsem ozemlju takratne Jugoslavije.

1938

Leta 1938 je zaposlovala več kot 30 delavcev in vajencev. Proizvodnja je združevala naslednje oddelke:

  • telovadna oprema (bradlje, oprema za telovadnice,..)
  • atletska oprema
  • izdelavo smuči, sani in druge zimskošportne opreme
  • medicinski pripomočki (stoli za zobozdravstvo, operacijske mize)
  • kmetijstvo (obdelovalni plugi, brane in ostalo kmetijsko orodje)

Po zakonu o denacionalizaciji manjših delavnic je bila tovarna leta 1948 nacionalizirana. Zimsko-športne programe so prenesli v današnjo tovarno Elan v Begunje, večino ostalih programov, pa ukinili.

1955

Leta 1955 se je podjetje preimenovalo v Kovinsko podjetje Ribnica, katero se specializira za proizvodnjo kmetijskih orodij. Leta 1957 se podjetje preseli iz stare lokacije na Mlaki na novo lokacijo v Lepovčah.

1969

Leta 1969 se podjetje preimenuje v RIKO (Ribniška kovniska industrija). V sodelovanju s podjetji Schmidt in Beilchack se začne proizvodnja snežnih plugov in snežnih odmetalcev. S sodelovajem s podjetjem Epoke pa začnejo s proizvodnjo posipalnikov za sol in pesek.

1975

Leta 1975 se začne proizvodnja hidravličnih stiskalnic za železo i druge materiale. Male stiskalnice so bile namenjene za papir, sode in odpadke, velike stiskalnice pa so služile za stiskanje smeti, železa in kovinskih odpadkov.

1980

Leta 1980 se Rikov proizvodnji program razširi še na proizvodnjo kmetijske mehanizacije (traktorski nakladalniki in priključki), dvo-vibracijskih valjarjev (v sodelovanju s podjetjem Bomag) ter letališke in komunalne opreme.

1988

Leta 1988 se začne proizvodnja visoko sofisticiranih fleksibilnih sistemov (industrijski roboti in linije).

1993

Od leta 1993 je sedanji Riko Ribnica samostojno podjetje , ki se usmeri v proizvodnji program cestne mehanizacije.

2013

Leta 2013 se je zgradila nova proizvodnja hala.

2014

Izgradnja nove poslovne stavbe in posodobitev strojne opreme (nakup krivilne naprave ter CNC laserja)

2015

Izgradnja dodatnega skladišča izdelkov in polizdelkov

 

Povzeto po gradivu z razstave »Na zdar! Sokolsko društvo Kočevje«

 

Pluženje nekoč